luni, 7 august 2017

Undeva, pe tărâmul EMOȚIILOR

bird tattoos
( imagine preluată de la: http://claudiatocila.ro/zboruri-noi/)


                   E-MO-ȚII, E-MO-ȚII, E-MO-ȚII...  
                 Emoțiile au fost și vor rămâne un mare mister pentru omenire, căci deși ele fac parte dintr-un univers pe care nu-l putem percepe cu cele cinci simțuri, totuși, putem să le conștientizăm.
                 Problemele care apar pe acest tărâm al EMOȚIILOR nu constau doar în recunoașterea și gestionarea lor, ci, mai ales, în incapacitatea noastră de a face diferența dintre EMOȚII, DISPOZIȚII, SENTIMENTE.
Astfel, EMOȚIILE sunt trăiri de moment care vin în inimile noastre asemeni unor musafiri. Dacă le vom lăsa sau nu să rămână acolo, e alegerea noastră.
Atunci când le „găzduim” mai multe zile, ele se transformă în DISPOZIȚIE (stare de spirit – de ex: Mă simt bine, Mă simt curajos, trist etc.)
Dacă le permitem să rămână mai multe săptămâni sau luni de zile, acestea se transformă în TEMPERAMENT. De exemplu, permițând FURIEI să rămână timp de câteva luni în inima ta, devii o persoană furioasă.
SENTIMENTELE, la rândul lor, se nasc atunci când în inimile noastre sunt găzduite, pentru o lungă perioadă de timp, anumite emoții. Acestea sunt cele mai stabile și reprezintă partea CONȘTIENTĂ a emoției.
                 De-a lungul timpului,  EMOȚIILE au fost clasificate și împărțite, în diferite moduri, de cercetătorii pasionați de domeniul vast al psihologiei (Paul Ekman: Bucurie, Tristețe, Frică, Mânie, Dezgust și Surpriză, Robert Plutchik: Bucurie, Tristețe, Frică, Mânie,Dezgust, Surpriză, Încredere,  Anticipație, W. Gerrod Parrott: Bucurie, Tristețe, Frică, Mânie, Dragoste, Surpriză.)

                  Totuși, prefer să aleg varianta SIMPLĂ care susține că, de fapt, există două mari emoții de bază pe care oamenii le simt: FRICA și IUBIREA. În rest, toate celelalte derivă din acestea două.
                 Indiferent dacă aparține fricii sau iubirii, fiecare EMOȚIE are rolul său constructiv, are o anumită lecție pe care ne-o predă și ne-o repetă până când o înțelegem și ne-o asimilăm cu adevărat. Astfel, faptul că emoțiile sunt împărțite în POZITIVE (sau CONSTRUCTIVE, BUNE) și NEGATIVE (sau DISTRUCTIVE, RELE) ține doar de mintea omenească ce aparține dualității.
De multe ori ni se întâmplă să ne blocăm în acest univers al emoțiilor pentru că suntem îndrumați să le negăm pe cele „rele”. Ignorându-le și ascunzându-le  nu facem altceva decât să le asigurăm condițiile optime pentru ca acestea să răbufnească și să facă uriașe ravagii.
 E ca și cum am da cu mătura într-o cameră, dar gunoiul l-am băga sub preș de fiecare dată. La un moment dat, în mijlocul camerei se va forma o movilă de gunoi de toată „frumusețea”.
                 De ce să fugi de emoțiile care provin din FRICĂ? De ce să alungi, de exemplu, tristețea când aceasta vine în inima ta? Cu cât vei fugi de ea, cu atât te va căuta, cu cât te vei ascunde, cu atât te va urmări. Ai putea să o asculți cu atenție. Ea are multe să îți povestească. Ascult-o, înțelege ce vrea să-ți transmită și eliberează-o! NU te atașa de ea! Nu o lăsa să devină o dispoziție și nici un sentiment. Permite-i să-ți fie tovarășă, călăuză, pentru scurtă vreme! Învață-i lecția, mulțumește-i pentru darul său și  las-o apoi să-și vadă liniștită de drum!
Nu e nevoie să alungi emoțiile „distructive”. Important este „să înveți să-ți învingi cele mai profunde frici ale tale și să înveți să iubești. Când îți vei cunoaște fricile așa cum sunt ele și îți vei stăpâni EMOȚIILE, atunci și doar atunci vei fi LIBER cu adevărat.” ( GREGG BRADEN)
                 Suflete drag, în drumul tău spre libertate, să ții cont de faptul că un STĂPÂN autentic al emoțiilor nu ascunde față de ceilalți ceea ce simte cu adevărat!
Iar atunci când  momentul ELIBERĂRII tale va veni, îți urez  să ai un ZBOR LIN!

Fie ca râul IUBIRII să-ți adape inima însetată de dor!
Fie ca SPERANȚA să-ți coase aripile când ți se frâng în al nopții zbor!
Fie ca LUMINA să-ți călăuzească pașii spre Inima Ta!
Fie ca PACEA și CREDINȚA să domnească în împărăția TA!




Postez mai jos un clip realizat, de către un „frate de suflet”, un om minunat, dedicat slujirii aproapelui prin promovarea binelui, adevărului, frumosului, păcii și IUBIRII NECONDIȚIONATE.
 Să ne fie de folos!


(https://www.youtube.com/watch?v=R8qbk0MbP2c)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La fermă - imagini pentru activități despre animale domestice

 Materiale didactice pentru activități despre animale domestice